Diğer

Renal Osteodistrofi

  • Aynur Metin Terzibasoglu
  • Meltem Pekpak
  • Ülkü Akarirmak

Turk J Osteoporos 2004;10(4):-

ÖZETKronik böbrek yetersizligi, böbrek islevlerinin geriye dönüsümsüz ve ilerleyerek azalmasi ile karakterize fonksiyonel bir tanimdir. Bu ilerleyici azalma glomeruler filtrasyon hizinda (GFR) azalma, serum kreatinin seviyesinde artisla birliktedir.Bununla birlikte kronik böbrek yetmezliginde degisen derecelerde kemik metabolizmasi bozukluklari gelisir. Kemikteki patolojik degisiklikler renal parankimdeki kayba bagli olarak kalsiyum, fosfor, D vitamini ve paratiroid hormonuyla iliskilidir. Renal osteodistrofide adiyla tanimladigimiz bu bozuklukta Yüksek Döngülü Kemik Hastaligi, Düsük Döngülü Kemik Hastaligi, Osteomalazi, Osteosklerozis ve Osteoporozis klinik olarak karsimiza çikmaktadir.Bu makalede kronik böbrek yetersizligi sonucu karsilasabilecegimiz kemik metabolizma bozukluklarinin patolojisini, klinik görünümünü ve tedavi yaklasimlarini kisaca gözden geçirmeyi amaçladik.Anahtar kelimeler: Kronik böbrek yetersizligi, renal osteodistrofi, osteoporozSUMMARYChronic renal insufficiency is a functional definition which is characterized by irreversible and progressive  decreasing in renal functions. This impairment is in collaboration with glomeruler filtration rate  and serum creatinine levels. Besides this,  different grades of  bone   metabolism disorders develop in chronic renal insufficiency. Pathologic changes in bone tissue  due to loss of renal paranchyme is interrelated with calcium, phosphorus vitamine-D  and parathyroid hormone. Clinically  we can see high turnover bone disease, low turnover bone disease, osteomalacia, osteosclerosis and osteoporosis in renal osteodystropy.In this article we aimed to review pathology of bone metabolism disorders due to chronic renal insufficiency, clinic aspects and treatment approaches briefly. Key words: Chronic renal insufficiency, renal osteodystrophy, osteoporosis

GIRIS

Kronik Böbrek Yetersizligi(KBY) ortalama yasam ömrünün uzamasi ile birlikte tüm dünyada sik karsilasilan problemler arasindadir.Ülkemizde 1995 yili KBY insidansi milyonda 49,52, prevelansi 77,72 oldugu bildirilmistir. KBY olan hastalarin, tani araçlarinin ve diyaliz yöntemlerinin gelistirilmesi ile ortalama yasam süreleri uzamakta, bu da çesitli komplikasyonlarin ortaya çikmasini kolaylastirmaktadir. Kronik böbrek yetersizligi, böbrek islevlerinin geriye dönüsümsüz ve ilerleyerek azalmasi ile karakterize fonksiyonel bir tanimdir.Bu ilerleyici azalma glomeruler filtrasyon hizinda (GFR) azalma, serum kreatinin seviyesinde artisla birliktedir. Azalmis saglam nefronlarda hiperfiltrasyona bagli olarak glomeruler kapiller basinç ve akim hizi artar. Renal kitlenin azalmasi, saglam nefronlarin islevsel ve yapisal hipertrofisi ile sonuçlanir. Bu adaptasyon, böbrek islevi normalin yalniz %10-15’i oldugu zaman bile korunur. Ileri derecede nefron kaybi klinik üremi belirtileri ile sonuçlanir (1,2). Hastaliklar ile ilgili komplikasyonlarin önlenmesi, tedavisinden daha kolay oldugu için KBY’de komplikasyon olusmadan önce önlemleri alinmalidir. KBY tanisi almis olgularda, yasami zorlastiran çesitli komplikasyonlardan biri de iskelet sistemi ile ilgili olan renal osteodistrofidir. Renal osteodistrofi gelisim sürecinde karsilasilan komplikasyonlar, önemli morbidite ve mortalite nedeni sayilan vertebra çökme ve/veya femur boynu kirigi ile sonlanabilir. KBY organizmada hemen hemen bütün sistemleri etkilemektedir. Renal osteodistrofi iskelet sistemini yakindan ilgilendiren bir komplikasyondur.


1. 1. Brenner BM, Lazarus M.Chronic Renal Failure. Isselbacher K, Braunwarld E(eds):. 0;0:0-0.

2. 2. Andreoli TE Evanoff GV, Ketel BL, Shah SV, Walker PD. Kronik Böbrek Yetersizligi. (Çeviri: Ülkü U.) Cecil Essentials of Medicine. Türkçesi.Tuzcu M (ed).Yüce Yayinlari, Istanbul, 1995:. 0;0:0-254.

3. 3. Llach F, Bover J: Renal Osteodystrophy. Brenner BM, Rector FC (eds):. 0;0:0-0.

4. 4. James Mc C, Rajiv K:. 0;0:0-0.

5. Bricker NS. On the pathogenesis of the Uremic state . An exposition of the ‘trade-off hypothesis’. N Engl J Med . 1972;286:1093-1099.

6. 8. Biberoglu S. Sekonder Osteoporoz. Osteoporoz.Gökçe Kutsal Y(ed). Roche, Istanbul, 1998:. 0;0:56-72.

7. Elder G. Pathophysiology and recent advances in the management of renal osteodystrophy (Review). J Bone Miner Res . 2002;17:2094-2105.

8. Ersoy F. Üremik Kemik Hastaliginin Önemi ve Klinik Özellikleri.Yüksek Döngülü Kemik Hastaligi.Türk Nefroloji Dernegi ve Kayseri Subesi Nefroloji Kis Okulu Program ve Özet Kitabi. 16-17 Mart 2002, Kapadokya s. 1617;0:0-0.

9. Ersoy F. Üremik Kemik Hastaliginin Önemi ve Klinik Özellikleri.Düsük Döngülü kemik Hastaligi. Türk Nefroloji Dernegi ve Kayseri Subesi Nefroloji Kis Okulu Program ve Özet Kitabi. 16-17 Mart 2002, Kapadokya s. 1617;0:0-0.

10. Ersoy F. Hemodializde en çok karsilasilan sorunlardan kemik metabolizma bozukluklari. Anadolu Böbrek Vakfi. Renaliz . 2002;4:0-5.

11. Kiyoshi K: The kidney and calcium homeostasis. Kidney International (supl.)1994. 0;0:0-0.

12. 14. Eryavuz M. Osteoporoz Tanimi ve Siniflandirmasi. Osteoporoz.Gökçe Kutsal Y.(ed). Roche, Istanbul, 1998:. 0;0:0-7.

13. Ersoy F. Üremik Kemik Hastaliginin Önemi ve Klinik Özellikleri.Üremik Kemik Hastaliginin Tani ve Tedavisinin Takibinde Kullanilan Laboratuvar Metodlari. Türk Nefroloji Dernegi ve Kayseri Subesi Nefroloji Kis Okulu Program ve Özet Kitabi. 16-17 Mart 2002, Kapadokya s. 1617;0:0-0.

14. Lucas PA, Brown RC, Woodhead JS, et al. 1,25 dihydroxycholecalciferol and parathyroid hormone in advanced renal failure: effects of simultaneous protein and phosphate restriction. Clin Nephrol . 1986;25:7-10.

15. Block GA, Hubert-Shearon TE, Levin NW, et al. Association of serum phosphorus and calcium X phosphorus product with mortality risk in chronic hemodialysis patients: a national study. Am J Kidney Dis . 1999;31:607-617.

16. Ulusoy S. Fosfor baglayici ajanlar. Anadolu Böbrek Vakfi. Renaliz Dergisi . 2002;4:0-9.

17. Walter H. Renal osteodystrophy: Role of calcimimetics. Am J Kidney Dis,2003. 0;41:104-107.

18. Türkmen A. Üremik kemik hastaliklarinda D vitamini kullanimi. Anadolu Böbrek Vakfi. Renaliz Dergisi . 2002;4:0-7.

19. 21. Dinçer G. Osteoporozda Medikal Tedavi Yaklasimlari Alternatif Ilaçlar. Osteoporoz.Gökçe Kutsal Y (ed). Roche, Istanbul, 1998:. 0;0:0-233.