Orijinal Makale

Postmenopozal Osteoporozda FRAX ile Belirlenen Kırık Riski ve Kemik Döngüsü Belirteçleri Arasındaki İlişki

10.4274/tod.77487

  • Murat Uludağ
  • Ülkü Akarırmak
  • Sibel Özbayrak
  • Murat Bolayırlı
  • Şansın Tüzün

Turk J Osteoporos 2013;19(2):0-0

Amaç:

Bu çalışmada postmenopozal osteoporozlu kadınlarda FRAX ile hesaplanan 10 yıllık kırık riski ve kemik döngüsü belirteçleri (KDB) arasındaki ilişkiyi araştırdık.

Gereç ve Yöntem:

Osteoporoz tanısı konulan 24 postmenopozal kadın çalışmaya dahil edildi. Hastalar menopoz süresi, sekonder hastalıklar, ilaç kullanımı, beslenme durumları, önceki kırık ve ailede geçirilmiş kırık öyküsü yönünden sorgulandı. Boy ve kilo ölçümleri yapıldı. Kemik yoğunluğu ölçümü (KMY) dual enerji X-ray absorbsiyometri yöntemiyle Hologic QDR 4500 cihazı kullanılarak ölçüldü. On yıllık major osteoporotik ve kalça kırık riski FRAX aracıyla hesaplandı. Serum kalsiyum, fosfor, magnezyum, 25-OH vitamin D, parathormon, alkali fosfataz ve kemik yapım (osteokalsin ve kemik-alkali fosfataz) ve yıkım belirteçleri (N-terminal telopeptid kollajen tip 1-NTX ve C-terminal telopeptid kollajen tip 1-CTX) ölçüldü.

Bulgular:

Hastaların ortalama yaşı 64,3±8,6 (46-80 yaş) idi. Ortalama 10 yıllık major osteoporotik ve kalça kırık riski % 19,5±6,2 ve % 16,0±5,1 olarak hesaplandı. Menopoz süresi ve kalça kırık riski arasında kuvvetli ilişki saptandı (r: 0,878, p=0,022). Kalça kırık riski ve NTX arasında da kuvvetli bir ilişki saptandı (r: 0,759, p=0,042).

Sonuç:

Kemik döngüsünün yıkım belirteçleri kırık riskini belirlemede kullanılmaktadır. Kemik döngüsünün hızı FRAX aracında bulunmayan bir bileşendir. FRAX 10 yıllık kırık riskini değerlendirmek için kullanılan bir araç olarak kullanıldığından biz de kalça kırık riski ve NTX arasındaki ilişkiyi araştırdık ve kuvvetli ilişki saptadık. FRAX aracında kemik döngüsü belirteçlerinin etkisini araştıran daha fazla sayıda hasta içeren çalışmalara ihtiyaç vardır. (Türk Osteoporoz Dergisi 2013;19: 38-41)

Anahtar Kelimeler: Kemik döngüsü belirteçleri, Kirik riski, FRAX, postmenopozal osteoporoz

Tam Metin (İngilizce)